Kinderboek over internet & sociale media

Kinderboek WWW.wat?Het kinderboek WWW.wat? is een mooi vormgegeven en inhoudelijk sterk kinderboek bomvol belangrijke weetjes over internet en mediawijsheid.

Wil jij je kind antwoord geven op vragen als:

  • Zijn er boeven op internet?
  • Wanneer is je wachtwoord veilig?
  • Wie heeft het internet uitgevonden?
  • Zijn hackers gevaarlijk?
  • Kunnen alle mensen tegelijkertijd surfen?
  • Is alles wat op internet staat waar?
  • Kunnen vreemden mij zien via de webcam?
  • Hoe kan ik me beschermen tegen cyberpesten?

Het leuke is dat ik zelf mocht meewerken aan de inhoudelijke redactie. Ik kan het dus oprecht aanraden aan (groot)ouders en docenten die op zoek zijn naar een leuk, leerzaam cadeau voor hun (klein)kind. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud, maar zeker ook interessant voor oudere kinderen.

Het boek leert kinderen in 70 vragen hoe media werken en hoe ze mediawijzer kunnen worden.

Je kunt het boek WWW.wat? kopen via bol.com.

Wat wij waanzinnig goed aan dit boek vinden is dat onderwerpen als cyperpesten, sexting, nepnieuws, veilig surfen en phishing ook aan bod komen. Het boek draagt bij aan het bevorderen van mediawijsheid bij kinderen. […] Het is een boeiend boek! Een gaaf cadeau van ouders aan hun kind, om het gebruik van internet bespreekbaar te maken.

Recensie op gaafvoorkinderen.nl

Een voorproefje

Hoe werkt internet?

Wat is internet eigenlijk precies?

Het woord ‘internet’ is de afkorting van ‘interconnected networks’. Dat betekent ‘verbonden netwerken’.

Eigenlijk gaat het er bij internet om dat onze eigen computer miljarden andere computers over de hele wereld kan bereiken. Dat gebeurt via een gigantisch netwerk van kabels en radiosignalen. Via deze verbindingen versturen we berichten, foto’s, muziek en video’s kriskras de aarde rond.

Kun je via zoekmachines alles vinden?

Google kan meer dan 40.000 zoekopdrachten per seconde aan – en schijnt ook nog met je mee te denken. Als je op drie verschillende computers in huis ‘Waddenzee’ intikt, dan staan bij je moeder misschien de sites met gezelligste strandtenten bovenaan, bij je vader uitjes die je kunt doen aan de Noordzee en bij jouzelf foto’s van babyzeehondjes.

Zijn er boeven op internet?Hoe komt het dat Google jullie zo goed kent? Omdat Google iedere user heel precies bestudeert. Google slaat IP-adressen op, maar ook zoekopdrachten, kliks, cookies en alle andere dingen die mensen op internet doen. Voordeel voor jou: je vindt vaak snel wat je zoekt. Nadeel: je krijgt een hoop advertenties te zien die je proberen over te halen om iets te kopen.

Waarom is het belangrijk om een schuilnaam te gebruiken op internet?

Een schuilnaam is een naam om je achter te verschuilen. Het is een nepnaam, zodat mensen op internet niet weten wie jij echt bent. Hoe weet je of de ‘Lena’ met wie jij kletst echt een meisje van 12 is? Misschien heet Lena in werkelijkheid wel Paul en is hij een man die volwassen kinderen heeft. Dan is ‘Lena’ dus zijn schuilnaam. En misschien wil hij wel met je afspreken of je overhalen om dingen te doen die je zelf eigenlijk niet wilt. Geef daarom nooit je echte naam, telefoonnummer of adres. Als je met een chat-vriend wilt afspreken, vertel het dan aan je ouders en neem bij de eerste afspraak een bekende mee.

Heeft Wikipedia altijd gelijk?Kan ik anderen verbieden om een foto van mij op internet te plaatsen?

De wet heeft geregeld dat er portretrecht bestaat. Daarbij gaat het er niet om of je op die foto glimlacht, je tong uitsteekt of met je vinger in je neus zit. Als je op internet een foto van jezelf vindt waar je het niet mee eens bent, dan kun je van de eigenaar van die website of de maker van dat profiel eisen de foto te verwijderen. Uitzonderingen zijn er wel, bijvoorbeeld als je samen met een heleboel andere mensen op de foto staat.

» Koop het boek WWW.wat?

Heeft dit artikel je geholpen? Klik op de sterren om je waardering te geven 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 beoordelingen, gemiddeld: 4,00 van de 5)
Loading...

Wil je op een positieve manier met je kind leren praten over online gedrag? Volg de gratis e-cursus ‘Mediawijs opvoeden’

In dit artikel zijn affiliate-linkjes opgenomen naar bol.com. Mocht je erop klikken en het product vervolgens kopen, dan ontvang ik een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra’s.

Lees ook deze artikelen