Hoe herken je een goede kinderwebsite?

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dat geldt ook voor digitaal spelen.

De inhoud van een website (of app) moet betrouwbaar zijn, gebruikersvriendelijk en aantrekkelijk. Wanneer een website, app, digitaal prentenboek of spelletje aansluit bij de belevingswereld van je kind, heeft dit een positief effect op zijn/haar ontwikkeling. Je kind kan er dan veel van leren.

Belangrijk dus om te kiezen voor goede inhoud. Maar hoe herken je die?

Laten we beginnen met een open deur. Geen seks, geen geweld en geen misleidende reclame. Maar wat dan wel?

Leeftijd en taal

Er is verschil tussen peuters, kinderen en jongeren. Een site of app moet aansluiten op de belevingswereld van het kind.

Op de basisschool verschillen jongens, meisjes en opleidingsniveau nog niet zoveel van elkaar. Bovendien, door hun (relatief) onderontwikkelde taalgevoel maken kinderen nog veel typfouten. Dat blijkt o.a. uit het onderzoek Klik en klaar, een onderzoek naar surfgedrag en usability bij kinderen. Zo heeft het Jeugdjournaal ook de domeinnaam jeugtjournaal.nl geregistreerd nadat bleek dat kinderen vaak op jeugtjournaal zochten.

Een goede website begint dus met een goede, eenvoudige domeinnaam. Nickelodeon.nl (met CK in plaats van KK) is een moeilijke. Ook begrijpen kinderen niet altijd dat spaties in een domeinnaam niet kunnen. Daardoor zijn domeinnamen als www.donald duck.nl of www.het klokhuis.nl foutgevoelig. Domeinnamen als spelletjes.nl en clipjes.nl spreken meer voor zich en zijn dus populair bij kinderen tussen de 8 tot 12.

Maar op spelletjes.nl staan veel afbeeldingen. Deze site wordt daardoor ervaren als druk. Afbeeldingen worden vaak als reclame gezien. Een betere site – die door kinderen ook nog eens als gebruikersvriendelijk wordt ervaren – is www.spele.nl. Succesvol door eenvoud. De interface is overzichtelijk – zelfs saai – maar omdat de website makkelijk te bereiken is en kinderen binnen twee of drie keer klikken een spelletje kunnen spelen, is dit een van de populairste kindersites.

Criteria voor goede websites voor kinderen

Inhoudelijk hanteert de organisator van de Gouden @penstaart, Stichting Mijn Kind Online, de volgende criteria voor websites die zich richten op kinderen van de lagere school:

Aantrekkelijk – goed geschreven teksten, geen overdaad aan buttons en banners, interactieve elementen (zelf kunnen creëren / toevoegen van content), op een aangename manier de aandacht vast kunnen houden

Betrouwbaar – reclame moet herkenbaar zijn, kinderen worden niet verleid geld uit te geven of informatie te geven, makers zijn duidelijk te herleiden, informatie voor ouders, informatie over de doelstelling van de makers

Gebruikersvriendelijk – herkenbare links en knoppen, geen opdringerig bewegend beeld en geluid, duidelijke navigatiestructuur, korte laadtijd, kleine kans op verdwalen binnen de site

Meer tips over kwalitatief goede apps en/of websites voor je kind? Meld je aan voor gratis 8-delige e-cursus.