3 tips om de online privacy van je kind te beschermen

Ter ere van de Week van de Mediawijsheid 2017 werd ik geïnterviewd door PlayBack, een theatergroep die maatschappelijke thema’s zoals mediawijsheid, pesten en online privacy bespreekbaar maakt onder jongeren tussen 12 en 18 jaar, hun ouders en docenten uit het voortgezet onderwijs.

Tijdens Log In wordt een filmpje van een scholier op de wc doorgestuurd. Mag dat zomaar?

Nee, je mag niet stiekem fotograferen of filmen in een niet-publieke ruimte. In publieke ruimtes mag je wel filmpjes en foto’s maken, maar je mag ze alleen publiceren wanneer ze een ander niet benadelen. Er zijn regels in onze wetgeving, bijvoorbeeld over privacy en portretrecht. En filmpje van iemand op de wc is een schending van de privacy.

Helpt een social media-protocol?

Scholen zijn niet verplicht een social media-protocol te hebben; alleen een pestprotocol is sinds augustus 2015 verplicht. Ik zou een protocol zeker adviseren. Vaak wordt er pas iets gedaan op het moment dat het al is misgegaan. Dan is het al te laat. Bepaal als bestuur – samen met de docenten – je visie:

  • Hoe zet je sociale media zelf in
  • Hoe wil je dat leerlingen hun sociale media gebruiken?
  • Bepaal richtlijnen die passen bij de cultuur van je school.
  • Wat doe je als het misgaat op sociale media, zoals bij sexting, online pesten of privacygevoelige zaken? Wat tolereer je?
  • Scholen zouden ook moeten nadenken over auteursrecht; hoe ga je om met materiaal van internet?

De visie hangt enerzijds samen met wetgeving en anderzijds met normen en waarden. Leerkrachten signaleren vaak als eerste dingen op school, maar het bestuur moet ervoor zorgen dat die leerkracht tools en kennis heeft om daar op de juiste manier mee om te gaan.

Tip voor ouders: Vraag eens hoe het geregeld is op de school van jouw kind. De school haalt vaak alleen foto’s offline als ouders of leerlingen daarom vragen. Maar de wet is andersom. Ouders moeten vooraf toestemming geven.

Kijk voor meer tips op mediawijsheid.nl of bij kennisnet.nl voor social media-protocollen. Dan zie je precies hoe je dat kan aanpakken.

Waarom is mediawijsheid geen verplicht vak op school?

Er zijn stappen in gemaakt, het zit er aan te komen. In het regeerakkoord is afgesproken dat digitale geletterdheid vanaf 2019 een plek krijgt  in het onderwijs.

Digitale geletterdheid is een combinatie van ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.

Hoe kunnen ouders de gegevens van hun kinderen beschermen?

Mijn persoonlijke tips om de privacy van je kind te beschermen:

  1. Vraag altijd toestemming voor foto’s en video, dit geldt zowel voor ouders als pubers. Jongeren filmen veel, ze maken bijvoorbeeld vlogs. Dat is leuk, dat zou ik als ouder zeker stimuleren. Maar in die vlogs komen ook andere mensen voor. Heel bewust of minder bewust. Ga hierover in gesprek met je puber, hoe kijken zij hier zelf tegenaan? Hoe vinden zij het als ze in een video van een ander voorkomen?
  2. Pas op met openbare wifi netwerken, deze zijn niet veilig. Prima om een foto te uploaden maar niet om je saldo te checken of geld over te maken.
  3. Blijf nadenken bij wat je deelt. Je kunt veel beveiligen maar als je van alles deelt online, ben je zelf de zwakke schakel. Je maakt jezelf kwetsbaar als je veel digitale sporen nalaat. De kans op hacken is daardoor veel groter.

Op een positieve manier praten met je kind over online gedrag? Meld je aan voor gratis 8-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden’