Wil je kind leren programmeren? Zo begin je!

Kinderen die kunnen programmeren zijn beter voorbereid op wonen en werken in de toekomstige maatschappij. Niet alleen om straks een leuke baan te krijgen, maar ook om hun werk goed te kunnen doen. In allerlei beroepen, van modeontwerper en cv-monteur tot app-ontwikkelaar. Programmeren is creëren in plaats van consumeren. Dit zijn mijn favoriete websites en apps om te leren.

Leren programmeren met Ko de Kraker

Ko de Kraker

Leren programmeren doe je niet om programmeur te worden. Nee, van programmeren leer je vaardigheden zoals probleemoplossend denken, samenwerken en structureren. Het helpt je kind om inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die wij dagelijks gebruikt. Met die inzichten kunnen zij technologie beter laten aansluiten op het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. Want als je weet hoe iets werkt, kun je het aanpassen.

Mijn favoriete apps om te leren programmeren

 • Scratch junior (5-7 jaar) is een goede start om een interactief verhaal te maken
 • Er is ook een variant voor oudere kinderen Scratch (8-14 jaar)

  Osmo coding - spelenderwijs programmeren

  Osmo

 • Ko de Kraker is een leuke game voor jonge kinderen, heel geschikt om kennis te maken met de basisprincipes
 • Lego Mindstorms Fix The Factory (7-12 jaar) is een leuke puzzelgame waarin je logisch en stapsgewijs leert nadenken
 • Kodable is een gratis app waarin kinderen de basisbeginselen leren en waarin logisch denken wordt gestimuleerd
 • Osmo Coding (6 -12 jaar) is een prachtig combi tussen ‘echte’ blokjes en een online spel

Mijn favoriete websites om te leren programmeren

 • Bomberbot organiseert vakantiekampen rondom het thema programmeren. Verder hebben ze een lesmethode voor groep 5 t/m groep 8, maar dat is dus niet zo geschikt voor thuis.
 • Op de website jorcademy.nl staan veel blogs en filmpjes over programmeren. De tiener Nick Jordan won met deze website een Gouden @penstaart voor beste website voor én door kinderen
 • CodeCombat is een online game waarin kinderen spelenderwijs leren programmeren
 • ComputerCraft is een module voor het populaire spel Minecraft. Hiermee kun je een computer bouwen in Minecraft en zelf gaan programmeren

Is programmeren ook voor kleuters en/of meisjes?

Project Prep

Project Prep

Tuurlijk! Programmeren is voor iedereen. Je hoeft heus niet te leren om saaie, ingewikkelde codetaal te schrijven. Het gaat er juist om dat je leert hoe technologie werkt.

Programmeren moet vooral leuk moet zijn. Kinderen vanaf een jaar of 5 vinden opdrachtjes waarbij ze gestructureerd moeten nadenken en een plannetje moeten maken erg leuk.

En 3D-printen is bij uitstek geschikt om meisjes meer bij techniek te betrekken. Want of je nu een dinosaurus of een armband wilt printen, je moet technisch gezien dezelfde stappen doorlopen. Tot slot een toffe boekentip voor meisjes: Project prep, de lancering van een mode-app.

Heeft dit artikel je geholpen? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 beoordelingen, gemiddeld: 4,67 van de 5)
Loading...

Hoe ga je met je kind in gesprek over internet en sociale media? In de gratis e-cursus ‘Mediawijs opvoeden’ krijg je tips en gespreksstarters.

Lees ook deze artikelen