Sexting: informatie, gesprekstips & hulp

Het afgelopen jaar is er geleidelijk aan steeds meer aandacht gekomen voor sexting, het verzenden en/of ontvangen (texting) van seksueel getinte teksten, foto’s of filmpjes. Sexting is eigenlijk heel normaal. Het is spannend en hoort nu eenmaal bij de seksuele ontwikkeling van pubers, maar het is niet zonder risico. Het werkelijke probleem zit ‘m niet in sexting zelf, maar in shame sexting, oftewel het beschamen van mensen. Want als iemand anders aan de haal gaat met jouw foto’s of filmpjes, heb je er geen controle meer over. De bekendste risico’s zijn dan wraakporno en afpersing.

Volgens experts sturen jongeren pikante foto’s niet naar elkaar door om te pesten, maar eerder uit onnadenkendheid. Ze staan gewoon niet stil bij de gevolgen. Dus: praat met je kind. Praten over seks en sexting is onderdeel van de mediaopvoeding.

Ter gelegenheid van het symposium Jongeren, Seks en Internet, dat op Safer Internet Day 2016 plaatsvond in Amersfoort, zet ik de beste artikelen over sexting van afgelopen jaar op een rijtje.

1. Hoe erg is sexting eigenlijk?

Veel ouders zouden hun kind het liefst vertellen dat gewoon niet aan online seks moeten doen. Maar dat is niet realistisch. Het enige dat je daarmee bereikt, is dat ze het wel doen, maar er niet meer met jou over praten.

Ik schreef dit artikel op JM Ouders met tips over wat je als ouder moet weten en welke afspraken jullie kunnen maken.

2. Waarom doen jongeren aan sexting?

Probeer eens te achterhalen waarom je kind sexy beelden wil versturen. In dit artikel op onuitwisbaar.nu staan goede tips.

3. Wat vinden jongeren zelf van sexting?

In dit artikel staan 25 voorbeeldvragen om aan pubers te stellen over sexting.

Bijvoorbeeld:

  • Wat is een foute manier manier om iemand op internet te versieren? Wat is de goede manier?
  • Voor wat voor soort complimenten zijn jongens en meiden gevoelig op bijvoorbeeld Instagram?
  • Wat is het liefste compliment dat een jongen/meisje jou via internet heeft gegeven?

4. Goede filmpjes als gespreksstarter (ook heel geschikt voor in de klas)

Wil je dit onderwerp aansnijden bij kinderen en jongeren? Een video of filmpje kan je helpen als gespreksstarter.

In dit artikel op Mediawijzer.net zet ik de 7 beste voorlichtingsfilmpjes voor het basis- en voortgezet onderwijs op een rij.

Toevoeging 16-2-2016: Ik kreeg van Justine Pardoen onderstaande filmpjes getipt. Je kunt ze samen met je puber bekijken om met elkaar in gesprek te raken:

5. Goede boeken als gespreksstarter

In dit artikel op Mediawijzer.net staan 7 Young Adult-boeken om moeilijke onderwerpen rondom mediagebruik bespreekbaar te maken.

#selfie en ‘onder mijn huid’ gaan specifiek over chantage na het sturen van naaktfoto’s.

6. Bekijk het eens van de andere kant

In de blogserie Weet iemand waar Laura is? op de website van Bureau Jeugd & Media wordt sexting uit verschillende oogpunten bekeken; vanuit het slachtoffer, vanuit de dader, vanuit het perspectief van de ouders, de medeleerlingen en van de docenten en de school. Hele interessante blogreeks!

7. Wat als er een naaktfoto van je kind online staat?

Er zijn verschillende manieren om te werk te gaan. Op de website meldknop.nl kun je 24 uur per dag terecht voor informatie en hulp.

Voor scholen bestaat een stappenplan voor het omgaan met naaktfoto’s op school, ook van Bureau Jeugd & Media.

Op een positieve manier praten met je kind over online gedrag? Meld je aan voor gratis 8-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden’

Lees ook deze artikelen