Van afluisterbarbie tot smartwatch: hoe herken je onveilig speelgoed?

Afgelopen dagen was er veel te doen om onveilige smartwatches – zoals HellOO en Belio – voor kinderen. Kinderen met zo’n horloge konden van minuut tot minuut worden gevolgd – niet alleen door ouders maar ook door onbekenden. Het was zelfs mogelijk om de school van het kind te achterhalen. Waar moet je als ouder op letten als je speelgoed met een internetverbinding koopt voor je kind?

Eerder kwamen Vtech en pop Cayla al in het nieuws omdat kinderlokkers via een onbeveiligde verbinding met het kind konden praten.

Een pop die met je praat, een interactief huisdier en een horloge waarmee je kind naar huis kan bellen. Het zijn leuke – en populaire – gadgets voor kinderen. Maar er zit ook een keerzijde aan. Dit zogenaamde slimme speelgoed staat in verbinding met internet en is dus extra kwetsbaar als het gaat om veiligheid en privacy.

Wat is slim speelgoed?

Slim speelgoed of connected toys is speelgoed dat wordt verbonden via het internet of bluetooth. In slim speelgoed zit vaak een microfoon, camera of gps-tracker verwerkt. Je kunt dus alleen met het speelgoed spelen, als je internetverbinding hebt – en vaak alleen via een app.

Bekende voorbeelden zijn Hello Barbie, de pratende pop Cayla, speelgoedrobot Meccanoid G15KS en GPS-horloges zoals Helloo en Belio waarmee je spelletjes kunt spelen en je locatie kunt bijhouden.

Inmiddels heeft zo’n 10% van het kinderspeelgoed een verbinding met internet en waarschuwde zelfs de FBI voor de gevaren van speelgoed dat niet goed beveiligd is.

Waarom is het vaak niet veilig?

Alles met een internetverbinding is kwetsbaar. Via bluetooth of wifi kunnen vreemden vrij gemakkelijk inbreken en je kind afluisteren, bestuderen of zelfs een gesprek met ze beginnen.

En omdat dit soort speelgoed vrij nieuw is, is er simpelweg nog onvoldoende regelgeving. Fabrikanten willen gewoon leuk speelgoed verkopen, zij letten dus niet op de veiligheid van je kind. Dus wie dan wel?

Waar kun je als ouder op letten?

In mijn e-cursus besteed ik een complete les aan slim speelgoed. Daarin krijg je o.a. een checklist om te gebruiken als je overweegt om slim speelgoed voor je kind te kopen.

Hier alvast een paar tips:

  • Leer je kind al op jonge leeftijd om een nepprofiel aan te maken – maak er een leuk spelletje van: hoe zal ik vandaag eens heten?
    • Gebruik nooit je echte naam in de gebruikersnaam
    • Vul nooit je echte naam, woonplaats en geboortedatum in
    • Gebruik nooit een profielfoto waar je kind op staat
  • Bluetooth is altijd onveiliger – daar kun je niet beveiligen met een wachtwoord dus kies liever voor wifi (mét wachtwoord en gebruik altijd beveiligde verbinding)
  • Verander altijd het (standaard)wachtwoord
  • Een goed product biedt de mogelijkheid om privacy-instellingen aan te passen, maak hier gebruik van en schakel het delen van informatie (met de fabrikant en derden) altijd uit

En als je niet vertrouwt, kies dan een alternatief.

Op een positieve manier met je kind praten over internet en sociale media? In de gratis e-cursus ‘Mediawijs opvoeden´ krijg je tips en gespreksstarters.

Lees ook deze artikelen