Onderzoek » kinderen willen online beschermd worden

Veilig internet, bescherming tegen schadelijk materiaal en privacy. Dat vinden kinderen het meest belangrijk wanneer het gaat om hun online activiteiten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Mediawijzer.net.

Meer dan twintigduizend ouders en kinderen uit groep 7 en 8 (10-12 jaar) deden mee aan het onderzoek. Volgens kinderen hebben scholen een belangrijk taak: dit is de plek waar ze willen leren om veilig te internetten, zichzelf online te presenteren en met cyberpesten om te gaan. Ze zien dus duidelijk toegevoegde waarde in het krijgen van medialessen.

Ouders zien het mediawijs maken van hun kinderen juist als iets wat ook thuis moet gebeuren.

Veilig internet, privacy & geen schadelijk beeldmateriaal

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2014.

Andere uitkomsten zijn:

  • Om het internet veilig te houden, ziet 1/3 van de kinderen veel in het optuigen van een speciale internetpolitie, bijvoorbeeld om daar online vragen aan te kunnen stellen. Ouders vinden dit een stuk minder belangrijk.
  • Kinderen en ouders vinden het allebei belangrijk dat ouders op internet zelf het goede voorbeeld geven.
  • Voor kinderen is cyberpesten een belangrijk onderwerp. Ze willen graag op school leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Ouders vinden dit opvallend minder belangrijk.
  • Om te voorkomen dat kinderen online schadelijke beelden of teksten zien, vinden zowel kinderen als ouders een persoonlijke code of een kinderslot een goed idee.
  • Kinderen vinden dat Google foto’s waar ze zich voor schamen op hun verzoek onvindbaar moet maken.
  • Meisjes en moeders maken zich iets meer zorgen over schadelijke foto’s op internet dan jongens en vaders. Lees hierover ook het artikel Gruwelbeelden op (sociale) media? 17 tips om met kinderen te praten
  • Kinderen vinden dat privégegevens als telefoonnummers, adressen en foto’s niet zomaar online te vinden mogen zijn, terwijl ze weinig problemen hebben met het opslaan van surfgedrag door bedrijven. Opvallend genoeg denken ouders hier hetzelfde over.

Op een positieve manier praten met je kind over online gedrag? Meld je aan voor gratis 8-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden’