2/3 van de jongeren heeft vervelende ervaring gehad op internet

Hoe begeleidt je je kind veilig online? 2/3 van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft in 2012 iets vervelends meegemaakt op internet. Zo zegt bijna de helft van de jongeren online benaderd te zijn door een onbekende en dat niet prettig te vinden. En ouders weten vaak niet precies wat hun kind doet op internet.

Dat blijkt uit een onderzoek van Digibewust dat februari 2013 werd gepubliceerd.

Online pesten, hacken en ongewenste seksuele verzoeken

In 2011 werd online pesten nog genoemd als meest voorkomende vervelende online ervaring. Nu geeft bijna de helft (46%) van de jongeren aan online benaderd te zijn door een onbekende, meestal met een seksueel getint verzoek (grooming). Ook worden genoemd:

  • Hacken van hun account (21%)
  • Pesten via sociale media (19%)
  • Online opgelicht worden (14%)
  • Online gediscrimineerd of bedreigd worden
  • Verspreiding van nare filmpjes

Hoe help je je kind veilig online?

Meestal voelen vaders en moeders zich verantwoordelijk voor de internetomgeving van hun kind. Zij hebben, net als hun kind(eren), behoefte aan (online) hulp en advies bij vervelende ervaringen op internet.

Helaas weten veel ouders (nog) te weinig van het online leven van hun kind. “Via smartphones zijn kinderen en jongeren 24 uur per dag online. Thuis, op school en onderweg maken ze massaal gebruik van internet en sociale media”, zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. “Internet biedt veel positiefs, maar digitale veiligheid blijft een aandachtspunt.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat 75% van de ouders denkt dat er op school veel aandacht wordt geschonken aan online veiligheid. Maar dat blijkt niet te kloppen. Nog geen kwart van de ondervraagde jongeren zegt hierover iets te leren op school.

Kinderen en jongeren die met hun ouders praten over onderwerpen als online veiligheid, grooming, sexting en cyberpesten staan steviger in hun schoenen. Ze bewaken hun grenzen beter, nemen minder impulsieve acties en nemen meer verantwoordelijkheid.

In mijn gratis 8-delige e-cursus krijgen ouders tips en gespreksstarters aangeboden.