Wat is mediawijsheid eigenlijk?

Wat is mediawijsheid eigenlijk? En wat is het verschil met mediaopvoeding?

Mediawijsheid gaat meestal over het omgaan met digitale media, zoals beeldschermen, sociale media en internet. De officiële definitie is: […] de verzameling competenties die een mens – groot en klein – nodig heeft om actief, kritisch én bewust deel te kunnen nemen aan onze moderne mediasamenleving.

Wat is mediaopvoeding?

Als je je kind leert om kritisch met media om te gaan, doe je aan mediaopvoeding. Vertel je kind bijvoorbeeld dat niet alles op internet waar is en leer hem/haar zoeken op Google. En, ook heel belangrijk, leer ze om (digitale) media te gebruiken om hun doelen in het leven te bereiken.

» Tip! In mijn gratis 8-delige e-cursus leer ik ouders op een positieve manier te praten met hun kind over online gedrag

Mediawijsheid = zelf de regie in handen hebben

In onderstaande videoboodschap – een filmpje van Mediawijzer.net – probeert een vader zijn dochter wegwijs te maken in de wereld van media.

De boodschap: als je slim leert omgaan met media, heb je zelf de touwtjes in handen. Je mooiste dromen kunnen dan werkelijkheid worden.

Op een positieve manier praten met je kind over online gedrag? Meld je aan voor gratis 8-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden’