Zomerlezen: 10 tips tegen een zomerdip

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen. Dit noemen we zomerverval. Regelmatig (samen) lezen voorkomt die zomerdip. Het advies is om elke dag een kwartier te lezen. Met deze tien tips krijgen jullie met gemak die leesthermometer of leesbingo vol.

Er zijn zoveel prachtige boeken. Eén van mijn favoriete uitspraken is dan ook ‘Iemand die nooit leest, leeft maar één keer’ van George R.R. Martin, een Amerikaanse schrijver en filmproducent. Boeken nemen je mee op avontuur, prikkelen je fantasie, boeken kunnen je troosten, kwaad maken of teleurstellen. Er zijn boeken om voor te lezen, om zelf te lezen, boeken vol mooie tekeningen, spannende, ontroerende of sprookjesboeken.

Is je kind nog te jong om zelf te lezen? Ook voorlezen is goed voor de taalvaardigheid van je kind. Bovendien kan het voor alle leeftijden, ook voor oudere kinderen.

Samen lezen en voorlezen

Ben je zelf niet zo’n boekenwurm? Laat je inspireren door deze tips en ideeën:

1. Download de gratis app VakantieBieb

De VakantieBieb is een gratis app met ruim 30 e-books voor kinderen. Er is voor elke leeftijd een selectie leuke boeken. Elk jaar zitten er andere boeken in. Dit jaar kan de jeugd kan griezelen met de Griezelbus van Paul van Loon en kunnen de allerkleinsten meer leren over de natuur met Giechelvisje en knuffeldiertjes van Carry Slee.

Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

2. Open elke dag een gratis Leesluikje

Tijdens de vakantie kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd op iedere dag een Leesluikje openen met daarin een activiteit die te maken heeft met lezen: een spelletje, een puzzel, een lees-, of een luisterfragment. Zo blijft je kind ook tijdens de vakantie op een speelse manier bezig met lezen. Vergelijk het met een zomerse adventskalender.

Sommige luikjes zijn meer gericht op kleuters, andere zijn meer voor de bovenbouw bedoeld. Er is voor ieder wat wils.

3. Word lid van de bibliotheek

De bibliotheek heeft een enorme collectie kinder- en jeugdboeken. Van prentenboeken tot e-books en Young Adult-boeken (YA). Maak je kind gratis lid.

4. Geef je baby een boekstart-koffertje cadeau

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Baby’s vanaf 3 maanden krijgen een gratis koffertje van je lokale Bibliotheek. In het koffertje van BoekStart zitten twee boekjes. Bij ieder boekje krijg je handige en leuke voorleestips.

5. Kijk op de website van Kind & Media

Op de websites Kind & Media en Mediasmarties vind je veel recensies, tips voor boeken en (voorlees)apps voor kinderen van alle leeftijden.

6. Lees eens ‘n digitaal prentenboek

Digitale prentenboeken zijn vaak verrijkt een luisterfragmenten, animaties, muziek en achtergrondgeluiden. Dat verhoogt het leereffect bij jonge kinderen.

Wist je dat je ook bij de bibliotheek digitale (prenten)boeken kunt lenen? Verder zijn deze prentenboeken aan te raden, zij wonnen ooit een prijs:

Speel samen woord- en taalspelletjes

Belangrijk om te weten: niet alleen met (voor)lezen, maar ook met praten stimuleer je de taalontwikkeling. Dat zegt universitair docent Sociologie aan de Radboud Universiteit Natascha Notten (zie ook de alinea hieronder). Woordspelletjes zijn gezellig, een prima tijdverdrijf en ze kosten nauwelijks tijd. Je doet ze in de auto, in de wachtkamer, op het terras, op de fiets of gewoon tussendoor.

7. Speel samen WordFeud

Voor kinderen met een eigen mobiele telefoon is Wordfeud erg leuk. Wordfeud is de digitale variant van Scrabble. Een goede oefening waarin kinderen op een creatieve manier bezig zijn met taal en woordenschat. Jullie spelen het samen, maar laat je kind ook eens spelen met opa of oma, een vriendje of een ver familielid.

8. Andere taalspelletjes

Met name erg geschikt tijdens lange autoritten.

  • Galgje
  • Wie ben ik (of wat ben ik)
    Neem een beroemdheid in je hoofd. De anderen mogen vragen stellen, antwoord alleen met ja of nee.
  • Dierenslang
    Noem een dier, bijvoorbeeld AAP. De volgende noemt dan een dier dat begint met de laatste letter van AAP, bijvoorbeeld PAUW. Ook leuk met plaatsnamen, landen, beroemdheden en eten.
  • ABC
    ‘Ik ga op vakantie en…’ ik heb iets gezien dat begint met een A. De volgende speler maakt een zin waarbij het laatste woord begint met de volgende letter van het alfabet. Bijvoorbeeld: Ik ging op vakantie naar Amerika. Daar zag ik een Bever. Hij heeft de kleur van Chocolade. Voordeel: je gebruikt woorden en zinsvolgordes die je niet dagelijks gebruikt.

9. Geef een puzzel- of vakantieboek cadeau

Kinderen zijn gek op puzzelen. In de boekwinkel kun je veel leuke puzzelboekjes krijgen voor kinderen, variërend van kruiswoordpuzzels tot woordzoekers (populair bij mijn eigen kinderen).

Vakantieboeken (van Donald Duck tot Tina, en van Freek Vonk tot Squla) staan vaak boordevol puzzels en verhalen, dus daarmee sla je twee vliegen in één klap.

10. Download de app Bru-Taal

Een game met 50 levels, oplopend in moeilijkheidsgraad, die kinderen spelenderwijs laat oefenen met taal.

Bru-Taal werd in 2013 uitgeroepen tot beste app in het basisonderwijs en bevat geen advertenties of in-app aankopen.

Het belang van goed (begrijpend) kunnen lezen

Lezen doet meer dan je AVI-niveau op peil houden. Ouders kunnen met actieve taalopvoeding – home literacy – zoals voorlezen, samen praten en woordspelletjes een goede basis leggen voor de informatievaardigheid van hun kind.

Je bent informatievaardig als je goed bent in het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie op internet. Kinderen die onvoldoende informatievaardig zijn, nemen vaak klakkeloos dingen over van websites en realiseren zich onvoldoende dat informatie fout of verdraaid kan zijn. Uit het onderzoek Monitor Jeugd & Media 2017 blijkt dat vooral kinderen tussen de 10 en 12 jaar moeite hebben om de juiste informatie op internet te vinden en op waarde te schatten.

Universitair docent Sociologie aan de Radboud Universiteit Natascha Notten zegt hierover: “Wanneer je niet goed begrijpend kunt lezen, is het moeilijk om online informatie te zoeken en te verwerken. Wat kinderen thuis meekrijgen op het gebied van taal heeft effect op de ontwikkeling. Wat daarbij goed is om te onthouden: niet alleen met (voor)lezen, maar ook met praten stimuleer je de taalontwikkeling.”

Op een positieve manier met je kind praten over internet en sociale media? In de gratis e-cursus ‘Mediawijs opvoeden´ krijg je tips en gespreksstarters.

Lees ook deze artikelen